fbpx
0745203530 office@nolakids.ro

Majoritatea părinților nu știu că scoica sau scaunul auto pentru copii expiră, sunt chiar uimiți când aud așa ceva și nu înțeleg de ce. La o primă impresie, ai putea crede că este o altă modalitate a producătorilor de a vinde cât mai mult, de a face bani. Cred că dacă ar fi vorba de asta, durata lor de utilizare ar fi 2-3 ani, nu ar merge nicidecum spre 10 ani. Am deschis într-un grup subiectul acesta și cineva făcea la un moment dat o comparație cu produsele alimentare și spunea că acestea pot fi consumate și după data expirării deci și cu scaunele e la fel. Un aliment expirat poate duce cel mult la o indigestie pe când un scaun auto îmbătrânit poate să cedeze în caz de accident, riscul fiind de rănire gravă sau deces. Merită să îți asumi acest risc?

Durata de utilizare a unui scaun auto variază de la producător la producător și este cuprinsă între 4 și 10 ani. Scoicile auto au o durată mai scurtă de viață, în general, de 5 ani. Pentru a afla data expirării scaunului pe care îl folosești, cel mai bine este să consulți manualul de utilizare sau să iei legătura direct cu producătorul (cei mai mulți răspund repede pe e-mail sau chiar pagina oficială de Facebook).

Data achiziției produsului și data producției sunt două chestiuni diferite, durata de utilizare a scaunului calculându-se de la data producției. Acesta este un motiv important de a nu cumpăra scoica/ scaunul cu mult timp înainte de utilizare (tentația e mare când îl găsești la reducere). În majoritatea cazurilor, scaunele sunt produse și vândute în același an, cel mult produse în anul anterior; de exemplu, acum se vând încă scaune fabricate în anul 2017.

Unele modele de scaune care includ mai multe grupe (de ex. 0-36 kg) au durate de utilizare diferite în funcție de grupa pentru care este folosit. De exemplu, pentru grupele 0 și 1 (adică 0-18 kg) durata de utilizare este de 5 ani, iar pentru grupele 2 și 3 (15-36 kg) durata este de 8 ani. Asta înseamnă că după 5 ani, acel scaun nu mai poate fi folosit decât pentru grupele 2 și 3.

Data producției scaunului o găsești înscrisă pe etichetă sau ștanțată pe spatele sau baza lui. Exemple în pozele următoare:

 Data producției Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Data producției Joie Stages

Ștampilă pe scaunul auto Axkid (luna 9, anul 2016)

Revenind la motivele limitării duratei de utilzare a scoicii sau scaunului auto, ele sunt detaliate în continuare.

Materialele își pierd proprietățile

Scaunele auto sunt afectate de variațiile de temperatură și umiditate (ridicate sau scăzute), ele ducând în timp la slăbirea rezistenței părților de plastic, care pot să cedeze în caz de impact. Vorbim de deteriorări care nu se văd cu ochiul liber deci o simplă evaluare vizuală a scaunului nu poate determina starea de uzură a acestuia. Centurile pot deveni ușor elastice după ani de utilizare, iar componentele de metal pot fi afectate de rugină.

Progresul tehnologic și standardele de siguranță

Tehnologia înglobată în scaune se îmbunătățește constant, acestea oferind o protecție din ce în ce mai ridicată micilor pasageri. Într-un interval de 5-8 ani, progresul poate fi semnificativ, unele modele ieșind chiar definitiv din producție.

De asemenea, standardele de siguranță se modifică; pentru a putea fi comercializate, toate scaunele trebuie să îndeplinească cerințele minime ale standardului în vigoare. Cel mai nou standard, i-size (UN R129) va înlocui în final standardul R44/04, introdus încă de acum 30 de ani. Scaunele certificate i-size vin, printre altele, cu:

  • îmbunătățiri la protecția oferită în caz de impact lateral,
  • instalare exclusiv cu ISOfix pentru a asigura o instalare corectă,
  • amplsarea scaunului cu spatele la sensul de mers până la cel puțin 15 luni,
  • stabilirea categoriilor în funcție de înălțimea copilului și nu greutatea acestuia

Retragerea de piață a unui model

Se poate întâmpla ca modelul de scaun pe care tu îl păstrezi pentru următorul copil să fi fost supus unei rechemări în acest interval, ca urmare a unor probleme, și să nu știi acest lucru.

Lipsa pieselor de schimb

O parte din componentele scaunului sunt considerate piese de schimb și se înlocuiesc în urma uzurii normale pe durata de utilizare a scaunului. De la un moment dat, este posibil ca aceste piese să nu mai fie disponibile, ele ieșind din producție, așa că vei fi nevoit să renunți la scaunul respectiv.

Producătorii testează limitele scaunelor și fac recomandări în ceea ce privește utilizarea lor ținând cont de acestea. Deci, ei garantează siguranța copilului atât timp cât scaunul este folosit conform specificațiilor. Nerespectând indicațiile din manualul de utilizare, riști să pui în pericol siguranța copilului (pericol de rănire gravă sau chiar deces).

O perioadă de 5-8 ani de utilizare  pentru un scaun cu o valoare de 3000 lei (valoarea maximă la ora actuală) este mai mult decât rezonabilă; ajungi la un cost anual cuprins între 375 lei și 500 lei.  Bugetul mediu însă este în jurul sumei de 1500 lei deci costurile anuale sunt mult mai mici.

Următorul paragraf este extras din cartea producătorului BeSafe pentru modelul iZi Kid x2 i-size: „NU folosiţi scaunul mai mult de 7 ani. Datorită procesului de îmbătrânire, calitatea materialului se poate deteriora.”

Închei cu recomandarea de a CITI CU ATENȚIE manualul de utilizare al scaunului și de a respecta indicațiile, inclusiv în ceea ce privește durata de utilzare. Oferă-i copilului tău siguranța maximă disponibilă în acel moment (ceea ce nu înseamnă obligatoriu cel mai scump scaun)!

Sursa informațiilor: https://www.verywellfamily.com/the-facts-about-car-seat-expiration-284382

Sursa imaginilor: prelucrări proprii