fbpx
0745203530 office@nolakids.ro

Această întrebare și-o pun adesea părinții și vor să știe, în special, dacă scaunul auto pentru copil sau scoica poate fi instalat(ă) pe locul din față. Aparent e simplu. Este centură/ sistem ISOfix pe locul respectiv? Atunci de ce nu aș putea monta scaunul?

Lucrurile sunt puțin mai complexe de atât, mai ales pentru că vorbim de siguranța copilului nostru în mașină. Este important să folosim scaunul auto/ scoica CORECT, conform manualului de utilizare (atât al scaunului cât și al mașinii).

Pe locul din față se poate instala atât scoica/ coșulețul auto, cât și scaunul auto, cu centura sau chiar cu ISOfix (există câteva modele de mașini dotate cu ISOfix și pe locul din față).

Ce spune legislația rutieră?

OUG 195/ 2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare,  reglementează condițiile de transport ale copiilor în mașină. Articolul 97, alineatul 3 definește dispozitivele de fixare în scaun pentru copii, pe care le voi denumi în continuare scaune, pentru simplificarea termenilor. Pe scurt, legislația prevede următoarele:

  • Copiii cu înălțimea până la 135 cm trebuie transportați în scaun;
  • Copiii cu înălțimea peste 135 cm pot să fie asigurați cu centuri de siguranță pentru adulți dacă acestea sunt reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței altfel, trebuie transportați în scaun;
  • Scaunul trebuie să fie omologat (ECE R44/03, R44/04 sau UN R129) și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copilului;
  • Scaunele auto se montează pe locurile din spate, în conformitate cu instrucțiunile de montare furnizate de producător;
  • Prin excepție, scaunele auto cu spatele la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, doar dacă airbagul este dezactivat și dacă producătorul scaunului permite acest lucru;
  • Prin excepție, scaunele auto cu fața la sensul de mers pot fi instalate pe locul din față, dacă producătorul scaunului permite acest lucru.

Așadar, legislația permite amplasarea scaunelor auto pentru copii și pe locul din față, dacă se respectă indicațiile producătorului.

Ce spune producătorul mașinii?

Manualul de utilizare te ajută să cunoști mai bine autoturismul și să îl folosești în condiții optime. Voi lua un exemplu concret, pentru Skoda Octavia. La capitoul Transportul copiilor în siguranță, se recomandă amplasarea scaunului pentru copil pe unul din locurile din spate. Pentru amplasarea unui scaun pe locul din față, trebuie respectate următoarele instrucțiuni:

  • Dezactivarea airbagului frontal;
  • Împingerea scaunului pasagerului complet în spate;
  • Aducerea spătarului scaunului pasagerului în poziție verticală;
  • Reglarea scaunului pasagerului la înălțimea maximă posibilă;
  • Reglarea centurii de siguranță a pasagerului cât mai sus posibil (excepție scaunele montate în ISOfix);

Există mărci auto la care producătorul impune și dezactivarea airbagului lateral (tip cortină), dacă este instalat un scaun pentru copil pe locul respectiv. Această indicație nu este universal valabilă, deci vezi care sunt recomandările exacte pentru mașina/ mașinile pe care le folosești!

Indicațiile de dezactivare a airbagului atunci când scaunul este amplasat pe locul din față se regăsesc și pe o etichetă de avertizare, fie pe pe caroseria mașinii , fie pe parasolar. O astfel de etichetă vei regăsi și pe scaun, în general pe una din părțile laterale

Ce spune producătorul scaunului?

Ajungem, în final, și la recomandările producătorului de scaune; și el are o serie de indicații în ceea privește utilizare și montarea corectă. În general, sunt puse la dispoziția cumpărătorului două manuale, unul de utilizare și unul de verificare a compatibilității cu mașina (da, există așa ceva! Cel puțin marii producători de scaune pentru copii au pe site-ul lor acest document, pe care îți recomand să îl consulți înainte de a cumpăra un scaun).

Țin să îți atrag atenția asupra modelelor de mașini care au compartimente de depozitare în podea. Unii producători de scaune permit amplasarea pe aceste locuri în anumite condiții (de ex. umplerea compartimentului) , iar alții o interzic, când vine vorba de scaune cu picior de sprijin în podea. Ajungem din nou la manualul de utilizare al scaunului și indicațiile producătorului, OBLIGATORIU de citit.

Revenind la exmplul meu concret, am ales scoica/ coșulețul auto Maxi-Cosi Pebble Plus pentru o verificare a compatibilității cu autoturismul Skoda Octavia. Vedem în imaginile 3 și 4 că modelul de scoică ales poate fi instalat pe locul din față, dacă airbagul este dezactivat și scaunul dat în spate.

În aceleași imagini, vedem că amplasare scoicii Pebble Plus pe locul din mijloc, spate, nu este permisă. Motivele țin de siguranța micului pasager; de ce ai instala pe acel loc scoica și ți-ai asuma un risc inutil, trecând peste indicațiile producătorului scoicii deși atât legea cât și producătorul mașinii îți permit?

Amplasarea scaunului sau a scoicii pe locul dn față este un subiect controversat. Există părinți pentru care lipsa contactului vizual cu copilul crează un disconfort (un ajutor în acest sens sunt oglinzile de supraveghere: NolaKids – Oglinzi auto), iar altora, un copil amplasat pe scaunul din față le distrage prea mult atenția.

Dacă alegi să amplasezi un scaun pe locul din față, ia în considerare și faptul că vizibilitatea în oglinda laterală va fi redusă sau poate chiar inexistentă; scaunele sunt mai înalte și mai voluminoase decât o scoică și pot bloca chiar și vizibilitatea pe geamul lateral, nu doar în oglindă. Un ajutor în acest sens pot fi oglinzile suplimentare, ca și cele de pe mașinile școlilor de șoferi.

Oricare ar fi alegerea ta, asigură-te în primul rând că scaunul/ scoica poate fi instalat/ă pe locul respectiv și urmează toate indicațiile pentru montarea corectă, iar în al doilea rând, ia în considerare elementele care pot să îți afecteze atenția în timp ce conduci.

Dacă ai întrebări legate de compatibilitatea scoicii/ scaunului cu mașina pe care o folosești, consilierii departamentului nostru de închirieri îți stau la dispoziție:  NolaKids – Inchiriere scaune auto

Sursa imaginilor:  Maxi-CosiSkoda Auto

Exemple de manuale de compatibilități ale scaunelor cu mașina: Manual Joie Baby, Manul BeSafe.